Co dělat při zastínění zahrady sousedem? Tady pomůže studie oslunění

ikona posuvnik Envispot-na-web-e1646838816802_1170x330_acf_cropped

Máte pocit, že vám dům nových sousedů přespříliš stíní zahradu? Že tam, kde jste se dřív spokojeně vyhřívali na sluníčku s hrnkem kávy na dosah ruky, je teď stín? Nebo vám naopak rozezlení sousedé nadávají, že je vaše vzrostlé tůje nebo plot obírají o denní světlo a vy to chcete konečně rozseknout? Pojďme se podívat, jak se to s tím osluněním a zastíněním pozemků a zahrad vlastně má.

> Tento článek je tu jako osvěta o světle pro laiky. <

Sousedské vztahy může vyhrotit i jeden strom

O vlivu slunečního záření na lidské zdraví, ať už fyzické, nebo psychické, jsme toho napsali už hodně. Určitě si uvědomujete, že jednou z výhod bydlení v rodinném domě je i ten kus pozemku navíc, který si jako jeho majitelé můžete upravit podle svých představ. Ať už si tam vybudujete zahradu, nebo terasu, chcete tam mít i dostatek slunečních paprsků.

Takové zastínění zahrady nebo pozemku sousedem (respektive jeho domem, plotem, stromem) je pak často hnacím motorem dlouhotrvajících a nepříjemných sporů, které mnohdy končí až u soudu. Se stížnostmi na zastínění zahrad se často potýkají i developerské společnosti tam, kde plánují novou výstavbu.

 

Výpočet a měření osvětlení dokáže, kdo má pravdu

Argumenty jednotlivých stran (plotu) jsou dost často subjektivní a jedním z účinných způsobů, jak spor rozseknout, je vypracování studie oslunění/zastínění certifikovanou firmou.

Pokud plánujete stavět, přistavovat nebo vybudovat další patro v sousedství dalších staveb nebo pozemků, tak musíte prokázat, že vaší novostavbou nezpůsobíte stínění denního osvětlení, proslunění interiéru nebo oslunění sousedova pozemku. Tato
studie denního osvětlení a oslunění se obvykle zpracovává při vydání územního rozhodnutí nebo stavebního povolení pro budovy určené k bydlení i pro průmyslové budovy.

Co je to to oslunění?

Tady by bylo dobré vysvětlit rozdíl mezi pojmem oslunění (též proslunění) a denní světlo.

https://www.traditionrolex.com/39

  • Oslunění – v tomto případě jde o přístup přímého slunečního záření na vodorovnou plochu (např. terén), v interiéru se pak používá termín o proslunění. Požadavky stanovuje norma ČSN EN 17037 – Denní osvětlení budov.
  • Denní osvětlenízkoumá množství světla (z přímého slunečního záření a slunečního světla rozptýleného v atmosféře), které dopadá na srovnávací rovinu při nejnepříznivějším stavu oblohy (v zimě při rovnoměrně zatažené obloze).

Oslunění obytné plochy pozemku

Platí, že obytná plocha nebo místnost má být při zanedbání oblačnosti osluněna 1. března alespoň po dobu 90 minut. Pokud je tato doba kratší, je místnost neosluněna, což ale nemusí nutně znamenat, že by byl neosluněn celý byt/dům. Ten je osluněn, pokud je součet prosluněných podlahových ploch větší než třetina součtu všech podlahových ploch obytných místností.

Vás ale jistě zajímá, jak je to se zahradou a pozemkem. Tam platí, že má být osluněna polovina rekreační plochy nebo zařízení v okolí obytných budov dne 1. března minimálně 3 hodiny.

 

Potřebujete jistotu, že nestíníte sousedům?

Chcete mít jistotu, že je vaše nová stavba podle všech norem a zákonů? Obraťte se na nás. Provedeme výpočty denního osvětlení, oslunění pozemku i proslunění místností. Vy budete mít v ruce studii a snad i klid od sousedů.

09.03.2022