Znáte nové normy pro osvětlení pracoviště?

ikona posuvnik normy pro osvětlení pracoviště

Osvětlení na pracovišti hraje klíčovou roli v produktivitě a bezpečnosti vašich zaměstnanců. Novela Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., platná od 1. 1. 2024, přináší důležité změny v oblasti osvětlení pracovišť. Cílem přísnějších pravidel je zajistit co nejlepší a nejbezpečnější pracovní prostředí. Jako zaměstnavatel byste měli tyto změny znát a zajistit, že vaše pracoviště bude splňovat nové normy. Podívejte se na klíčová doporučení.

Zajistěte dodržení nových požadavků na „elektrické osvětlení“

Jednou z hlavních změn je nahrazení pojmu „umělé osvětlení“ za „elektrické osvětlení“. To znamená, že je nově nutné zohlednit aktuální standardy pro různé typy osvětlení na pracovišti. Doporučujeme prověřit aktuální stav osvětlení ve vašich prostorách a zajistit, že splňuje nové specifikace. Věnujte zvláštní pozornost kombinaci denního a elektrického osvětlení (tzv. sdružené osvětlení), která zlepšuje komfort zaměstnanců a jejich produktivitu.

Udržujte osvětlovací soustavy v optimálním stavu

Podle nových pravidel je důležité provádět pravidelnou údržbu osvětlovacích soustav. Doporučujeme zajistit bezpečné používání a údržbu oken, světlíků a dalších prvků, které mají vliv na osvětlení pracoviště. Pokud vaše osvětlení zahrnuje otvíratelná okna a světlíky, vybavte je ovládáním, se kterým lze bezpečně manipulovat z podlahy.

Zvažte také, zda není pro větrání lepší automatický regulační systém. Ten může eliminovat nutnost ručního otevírání oken a světlíků, což přispívá k bezpečnějším podmínkám na pracovišti.

Pracoviště bez denního osvětlení pouze ve výjimečných případech

Pokud máte pracoviště, kde není možné zajistit denní nebo sdružené osvětlení, ujistěte se, že splňuje nové přísnější podmínky. Tato pracoviště mohou být provozována pouze ve výjimečných případech, například:

  • Pracoviště, kde povaha zpracovávaného materiálu nebo výrobní procesy vyžadují eliminaci denního světla.
  • Pracoviště, která z technologických důvodů nesmí být vystavena dennímu světlu.
  • Prostory, kde je třeba chránit zdraví zaměstnanců před pronikáním chemických látek, prachu či aerosolů z výrobních procesů, jejichž zdrojem je technologie.
  • Místa s konstrukčními omezeními, kde nelze vytvořit dostatečné osvětlovací otvory, například objekty v režimu vyššího stupně zabezpečení pro účely obrany státu. 
  • Místa, kde probíhá pouze noční provoz.

Doporučujeme pravidelně posuzovat a konzultovat s odborníky, zda tyto podmínky splňujete.

Zajistěte odpovídající osvětlení v místnostech pro odpočinek

Podle nových pravidel musí být všechny místnosti nebo části místností určené k odpočinku vybaveny vyhovujícím denním osvětlením. Jde o klíčový krok k podpoře zdraví a pohody vašich zaměstnanců během přestávek. Doporučujeme prověřit, zda odpočinkové prostory na vašem pracovišti splňují tento nový požadavek.

Proveďte měření osvětlení před realizací nových projektů

Před jakoukoliv realizací nového osvětlení je nutné provést výpočty, které zajistí splnění požadovaných hodnot elektrického osvětlení. Tyto výpočty by měly být ověřeny akreditovanou laboratoří. Doporučujeme využít služeb odborné firmy, která se specializuje na výpočty a měření osvětlení, aby bylo zajištěno splnění veškerých technických norem a zákonných požadavků.

Vybavte pracoviště nouzovým osvětlením

Na pracovištích, kde by výpadek elektrického osvětlení mohl způsobit riziko úrazu, je třeba zajistit vyhovující nouzové osvětlení. Prověřte, zda máte na svých pracovištích nainstalováno správné nouzové osvětlení, které zajistí bezpečný pohyb zaměstnanců v případě výpadku hlavního osvětlení.

Dodržování nové normy osvětlení pracoviště je zásadní pro zajištění bezpečných a efektivních pracovních podmínek. Optimální osvětlení má přímý vliv na výkon vašich zaměstnanců, jejich zdraví a bezpečnost. Správně navržené a udržované osvětlení není jen zákonnou povinností, ale také klíčovým prvkem pro efektivní a bezpečnou práci.

 

 

Pokud si nejste jisti, zda vaše pracoviště splňuje nové požadavky, doporučujeme kontaktovat naše odborníky na výpočty a měření osvětlení, kteří mají dlouholeté zkušenosti a rádi vám pomohou.

26.09.2024