Biodynamické světlo

Biodynamické světlo je umělé osvětlení, které mění barvu světla podle denní doby. Přizpůsobuje se přirozenému biologickému dennímu rytmu lidského těla. Napodobuje přirozené změny slunečního světla během dne, což pomáhá regulovat biologické procesy a podporuje celkovou psychickou pohodu.

Používá se v různých prostředích jako jsou kanceláře, školy a domácnosti. Pomáhá ke zlepšení soustředění, produktivity a kvality spánku.

Mění intenzitu a barvu světla během dne

Biodynamické osvětlení se přizpůsobuje denní době. Ráno vydává spíše studené bílé světlo. Večer a v noci se zbarvuje do oranžova a vydává teplé světlo.

Zlepšuje náladu a zvyšuje energii

Podporuje cirkadiánní rytmus a pomáhá udržovat přirozené biorytmy těla. Prokazatelně zlepšuje kvalitu spánku a přispívá ke zlepšení nálady a výkonu. Může také přispět ke zvýšení energie a snížení únavy.

Používá se například:

  • V kancelářích pro zvýšení produktivity a pohody zaměstnanců.
  • Ve školách ke zlepšení soustředění a výkonnosti studentů.
  • V domácnostech pro vytvoření příjemné a zdravé atmosféry.

 

Biodynamické osvětlení šetří i peníze, jelikož využívá úspornější LED žárovky. Pokud chcete minimalizovat investiční a provozní náklady na osvětlení v budovách a efektivně tak spořit, můžete si nechat vyhotovit návrh a výpočet osvětlení.

Biodynamické osvětlení je součástí širšího konceptu human-centric lighting (osvětlení zaměřené na člověka), které se zaměřuje na optimalizaci osvětlení pro potřeby lidí.

Přirozené světlo a sluneční doteky jsou totiž pro lidský organismus i zdravou psychiku naprosto nezbytné. Podstatnou část dne trávíme v budovách – ať už v práci nebo doma – proto problematiku dostatečného proslunění/zastínění a denního osvětlení musíme vědomě zahrnovat už do projektování obytných staveb.

Kdy je dobré si nechat provést výpočet osvětlení odborníkem, si můžete přečíst v článku, který se zabývá vhodným denním osvětlením.

 

 

>> zpět na slovník <<