Chromatičnost světla

Chromatičnost světla, známá také jako barva světla, je vyjádření podoby bílého světla pomocí barevného spektra. V podstatě jde o rozložení bílého světla na jeho barevné složky, známé jako barevné spektrum. Tato vlastnost určuje vnímání barvy světla lidským okem.

Jednotkou, která vyjadřuje chromatičnost, je Kelvin (K), a hodnoty teploty barev světla se pohybují v širokém rozmezí od 800 K do 12 000 K. Nízká teplota barvy znamená teplejší světlo s odstíny žluté až červené, zatímco vysoká teplota značí chladnější, více modré světlo.

Vliv chromatičnosti světla na výběr osvětlení

Když vybíráte osvětlení do místností a prostor, určitě je dobré řídit se i barevnou teplotou světla – protože ovlivňuje atmosféru a funkčnost celého prostoru. I proto se LED svítidla a LED pásky často nabízí ve třech základních barevných teplotách, aby vyhovovaly specifickým potřebám různých prostředí:

  • Teplá bílá: 2200 – 3000 kelvinů. Ideální pro obytné prostory, kde je žádoucí pohodlné a teplé osvětlení. Hodí se například pro ložnice, obývací pokoje a dětské pokojíčky.
  • Denní bílá: 4200 – 5500 kelvinů. Vhodná pro prostory, kde je málo přirozeného denního světla a kde je potřeba jasnější a neutrálnější světlo. Typicky pro kanceláře, kuchyně, koupelny či chodby.
  • Studená bílá: 5500 – 7000 kelvinů. Doporučuje se pro průmyslové použití nebo pro místa, kde je požadována maximální vizuální jasnost. Takže je ideální pro pracovní stoly, kanceláře či open-space, ale také například pro sklady.

Rozlišujeme několik klíčových pojmů spojených s chromatičností světla:

  1. Barevná teplota – Vyjadřuje, jaké barvy světla působí na běžného pozorovatele, a je měřena v kelvinech (K). Vyšší hodnoty barevné teploty (např. 5000 K a více) jsou vnímány jako studenější (více modré), zatímco nižší hodnoty (např. 3000 K a méně) jako teplejší (více žluté).
  2. Barevný posun – Odkazuje na změnu chromatičnosti způsobenou různými vlivy, například změnou světelného zdroje nebo prostředí, ve kterém světlo interaguje.
  3. Barevný rendering – Hodnocení toho, jak přesně světelný zdroj reprodukuje barvy objektů ve srovnání s ideálním nebo přirozeným světelným zdrojem.

Kdy je dobré vědět, jaká je chromatičnost světla?

Chromatičnost světla je významným pojmem ve fyzice a osvětlení. Má zásadní význam tam, kde správná barevná reprodukce a atmosféra mohou značně ovlivnit výsledný dojem. To znamená v mnoha aplikacích, včetně fotografie, kinematografie, uměleckého osvětlení, medicínského zobrazování a designu osvětlení.

 

Pokud potřebujete poradit se správným výběrem osvětlení, napište nám, rádi vám pomůžeme.